Omgaan met tegenslag

Jun 27, 2022

Het is een regenachtige week in januari. Mijn zoon komt thuis van de middelbare school en voelt zich niet lekker. Hij klaagt over hoofdpijn en zijn voorhoofd voelt gloeiend heet aan. Mijn alarmbellen gaan meteen af. En mijn gevoel wordt bevestigd, hij heeft een positieve coronatest. Mijn eerste gedachte vang ik op: “Daar gaan we weer, weer in quarantaine samen met mijn drie kinderen”. Toch voelt het anders dan de vorige keer. Ik voel een rust over me heen. Het is beter dat het bij mij thuis gebeurd, bedenk ik mij. Mijn ex heeft een sportschool en kan eindelijk weer lesgeven en mijn werk is grotendeels online, volledig co-ouderschap vang ik makkelijker op dan hij.

Omgaan met tegenslag, ik kan inmiddels wel zeggen dat ik hier expert in ben. Ik red me wel thuis, maar heb wel de behoefte aan een eigen plek. Na de vorige quarantaine heb ik een tuinkamer laten aanbouwen en voor elk kind een kamer met bureau geregeld. Hierdoor is tijdens deze quarantaine mijn eigen plek makkelijker te realiseren. Ik pak mijn laptop, wat kaarsen en mijn nieuwste notitieboekje met gelpennen en installeer mezelf op een heerlijk grote knalroze hoekbank en kijk blij omhoog naar het mooie glazen dak.

Ik sla mijn notitieboekje open. Het is een boekje met aan de linkerkant een bladzijde met lijntjes om aantekeningen te maken. Op elke rechterzijde staat er een tekening of een mandala kleurplaat. Een mandala is een ronde tekening die bestaat uit patronen en symbolen rondom een middelpunt. Vaak gebruikt door volwassenen om te kleuren.

Vandaag trekt een tekening met bloemen mijn aandacht. Ik pak een paar kleuren en begin met kleuren. Mijn gedachten gaan uit naar een klant die ik straks online ga zien voor coaching. Nog onbewust zet ik een paar strepen, kleur ik een aantal bloemen in en voel ik de behoefte om wat gouden accenten aan te brengen. ‘Hé, dit is leuk!’ Per kleur vang ik mijn gedachten op en schrijf ze links op de lijntjes met nog geen idee waar me deze creatie heenbrengt. Weet je wat ik doe? Ik ga buiten mijn comfortzone, en deel mijn tekening met mijn klant.

‘Dit soort tekeningen zetten je op een heel andere manier aan om na te denken, naar je gevoel te gaan met wat doet het dan met mij en wat zit er nog meer achter? Toch? Als je kleurt of tekent, dan kijk je anders naar eh … ik denk dat 90% hier gewoon een kleurplaat ziet, maar bij mij zegt dit wel wat meer.’ Mijn klant gaat tekenen en kleuren en we bereiken een thema dat blijkbaar jarenlang op de achtergrond een probleem veroorzaakt dat eenvoudig is weg te nemen.

WAUW, doorbraak! Weer een heel nieuwe methode om al pratend iemand te helpen aan inzicht in een probleem om dat vervolgens aan te pakken. Daar ga ik meer mee doen. Heel gaaf vind ik dit, dat mijn klant niet alleen van mij leert maar ik ook van hem. Ik ben super dankbaar dat hij ooit de intentie voelde om juist bij mij in coaching te gaan.

Binnenkort lanceer ik een nieuw platform en start met iets dat in het verlengde ligt, lees verder in de opm👇🏼

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg de beste inspiratietips in je mailbox.