Mijn ervaring met de 80-20 regel

Mar 07, 2022
80-20 regel bij coaching

“Ik heb 20% van mijn persoonlijke ontwikkeling te danken aan gesprekken met psychologen, psychotherapeuten, bedrijfsartsen en andere professionals uit de reguliere gezondheidszorg. Die andere 80% heb ik te danken aan mijn zelfgekozen route vol met persoonlijke ontwikkeling; verrijkende cursussen, gesprekken met andere ervaringsdeskundigen, begeleiding van coaches en zelfhulpboeken.” De 80-20 regel, waar heb ik die eerder gehoord?

Economen praten over een 80-20-regel als 80% van een uitkomst wordt verklaard door 20% van bepaalde oorzaken. In de media zag ik het terug bij blogs: 80% van de mensen bezoekt 20% van alle blogs die worden gepubliceerd. Ook in de voeding wordt een 80-20-regel gebruikt: eet 80% gezonde producten en geniet 20% van wat je lekker vindt en minder gezond is. Ook bij timemanagement komt deze regel voor: kies anders als je weet dat je in 20% van de tijd 80% resultaat boekt en die laatste 20% heel veel energie en inspanning vergt terwijl die niet noodzakelijk is. Maar als ik denk aan mijn persoonlijke ontwikkeling dan gaat het over hoeveel procent ik waaraan te danken heb.

Veel mensen die in de problemen komen door een scheiding, ontslag, verlies van een naaste of een ziekte komen terecht bij de reguliere gezondheidszorg. Een klant van mij had een hekel aan die gesprekken en vroeg mij of ik de persoonlijke groei en -ontwikkeling op het niveau van 80% had kunnen brengen zonder hulp van de reguliere gezondheidszorg. Dat is helaas niet zo. De 80% van mijn herstel die ik realiseerde door te kiezen voor een zelfgekozen route waardoor ik van mijn burn-out herstelde, kon ik nooit realiseren zonder de 20% die het volgen van een hersteltraject binnen de reguliere gezondheidszorg vergde. Het een is dus nodig voor het ander. Gun jezelf beiden als je in de problemen zit en daar zelf niet uitkomt. Misschien gelden voor jou andere percentages voor je persoonlijke ontwikkeling om uit de ellende te komen, maar bewandel zowel het reguliere zorgtraject als je zelfgekozen route. Als ik mensen begeleid die vastlopen, dan bestaat 80% van mijn coaching uit het helpen vinden van een zelfgekozen route.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg de beste inspiratietips in je mailbox.